JormaValli Valituksia.

Pieni sana kateudesta.

Minulla on muutama älyköksi kutsumani Facebook kaveri. Kun aikoinani lähetin heille kaveripyynnön, olin erittäin otettu siitä, että he hyväksyivät sen. Mikään ei nosta tällaisen keskivertopulliaisen oman arvon tuntoa, kuin tulla hyväksytyksi itseään älykkäämpään seuraan. Siinä on sekin taka-ajatus, että älykkyys ikään kuin tarttuisi ja sitä toivoo että taloustieteen oppien lailla ylhäältä tippuisi niitä murusia tänne pöydän allekin.

Siksi onkin joka kerta yhtä harmillista huomata että me olemme kaikki kutakuinkin samanlaisia ihmisiä. Älykön paljastuminen ihmiseksi harmittaa häntä ylöspäin katsovaa tavista. Sitä ikään kuin huomaa katselevansa toisen ylitse ja joutuu laskemaan katseensa silmiensä tasalle nähdäkseen kunnolla.

No niin. Se siitä alustuksesta – tai anteeksipyynnöstä, tai miten vain.

 

Tarkoitukseni oli sanoa pari valittua sanaa kateudesta. Olen pannut nimittäin merkille, että kateudesta on tullut uusi natsikortti. Sitä käytetäänkin nykyään samassa tarkoituksessa. Kun vedät esiin kateuskortin, vedät ikään kuin maton keskustelukumppanisi jalkojen alta; mikään mitä hän sen jälkeen sanoo, ei enää ole pätevä argumentti, eikä hänellä ole enää mitään keinoa välttyä tuomiolta: olet vain kateellinen!

Mutta kun kateus kuuluu ihmisluontoon! Suurin osa ihmisistä on kateellinen jostain jollekin. Kateellisuus on myös voimavara, jos sen osaa kanavoida oikein. Ja uskokaa tai älkää, useimmat rikkaat ihmiset ovat ihan helvetin kateellisia. Sitä nimittäin tarvitaan rikkaaksi tulemiseen – hyvä perintökään ei tietysti ole haitaksi. Mutta kateus, ahneus, kilpailuhenkisyys ja itsekkyys ovat kaikki kovaa valuuttaa kun rikkaaksi aiotaan ryhtyä. Se on ihan ymmärrettävää. Tietysti lisäksi tarvitaan muutakin, mutta jos nämä synnit puuttuvat, tulosta tuskin syntyy.

Köyhät eivät osaa käyttää kateellisuutta ja muita negatiivisia ominaisuuksiaan hyväkseen ja siksi pysyvät köyhinä.

Vastenmieliseksi asiaksi kateellisuus muuttuu vasta sitten, kun ihmisestä tulee katkera.

Kateus ei niitä kaloja vedestä vie, vaan katkeruus. Kun kateellisuutta osaa käyttää hyväkseen, ihminen hankkii itselleen vielä paremmat kala-apajat kuin sillä kateutta aiheuttavalla kaverilla on, tietäen siten saavansa kaverin kateelliseksi.

On sitä paitsi älyllistä laiskuutta kutsua ihmisiä pelkästään kateellisiksi.Ei tarvitse olla kateellinen rikkaille, jos toivoo että kaikkia meitä kohdeltaisiin tasavertaisesti.Ei ole kateellisuutta, jos toivoo että ne joilla on, osallistuisivat yhteiseen pottiin isommalla summalla kuin ne, joilla ei ole mitään. Ennen vanhaan – niinä vanhoina hyvinä aikoina – sitä kutsuttiin yhteisöllisyydeksi, toisista välittämiseksi ja tasapuolisuudeksi.

Nyt se kuitataan kateellisuudella.

Eivätkä kaikki ihmiset ole kateellisia, jos eivät pidä jostain.

Otetaan lapsellinen esimerkki kevyen musiikin maailmasta: Jos et pidä Cheekistä sinut leimataan usein kateelliseksi, vaikka todellisuudessa et vain pitäisi hänen tekemästään musiikista. Sillä ettet kuuntele räppiä muutenkaan ei ole tässä väittelyssä mitään merkitystä.  Sillä kun kateellisuuskortti on vedetty esiin, vaikka vaihtaisit aina radiokanavaa räppiä kuullessasi, sinut leimataan kateelliseksi koska et pidä Cheekistä. Miksi? Koska raha. Sillä jos et pidä rikkaasta ihmisestä, olet kateellinen.

Jos et pidä rikkaan ihmisen elämäntyylistä tai ajatuksista, olet vain kateellinen.  Yksinkertaista ja helppoa, ei tarvitse ajatella eikä miettiä, sen kuin vetää kateellisuuskortin esiin.

Jos joku pääsee [po. Joutuu] julkkikseksi, olet vain kateellinen kun et ymmärrä miksi ihmisestä kouhkataan joka mediassa ilman että hän on oikeasti tehnyt mitään merkittävää. Merkittävyys tietysti vaihtelee tarkastelijan mukaan, mutta yhtä kaikki, useimmat julkkikset eivät ole oikeasti tehneet mitään merkittävää. Useimmat suomalaiset julkkikset ovat sitä paitsi julkkiksia vain siksi, että he ryyppäävät yli kylkiensä ja pieksävät naisia ja/tai toisiaan julkisesti. 

Julkkikset ovat menestyneitä ihmisiä ja menestyneille ihmisille ollaan aina kateellisia. Yksinkertaista ja helppoa, ei tarvitse ajatella eikä miettiä, sen kuin vain vetää kateellisuuskortin esiin.

Tänä päivänä sosiaalinen media antaa ihmisten mielipiteille tavattoman ison yleisön. Sellaisesta ei voinut parikymmentä vuotta sitten kuvitellakaan. Ennen saatoit sanoa Esson baarissa kahvia litkiessäsi ja iltapäivälehteä selatessasi, että joku ihminen on mielestäsi ihan paska. Kaverit samassa pöydässä nyökyttelivät ja se oli siinä. Nyt kun sanot somessa että joku on mielestäsi ihan paska, se leviää kuin kulovalkea ja sinut leimataan kateelliseksi. Vaikka kyse on siitä samasta vanhasta asiasta. Et vain pidä jostain ihmisestä, hänen elämäntyylistään, asenteestaan tai ajatuksistaan.

Mielestäni kaikkea saa arvostella. Kaikki arvostelu kun ei kumpua kateellisuudesta.


PS. Ihmiset ovat ihan yhtä kateellisia kaikkialla. Eivät suomalaiset ole siinä mikään poikkeus. Me vain niin epätoivoisesti haluaisimme olla jollain tapaa erikoisia, että negatiivisuuskin aiheuttaa meille ilonkyyneliä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

"Ihmiset ovat ihan yhtä kateellisia kaikkialla. Eivät suomalaiset ole siinä mikään poikkeus. Me vain niin epätoivoisesti haluaisimme olla jollain tapaa erikoisia, että negatiivisuuskin aiheuttaa meille ilonkyyneliä."

Saatatpa olla oikeassa.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Kun teet vaan niitä omia juttujasi antaumuksella ja intohimolla niin ns. rikkaat ja julkkiksetkin kadehtivat vuorostaan sinua. Rahalla saa vain intohimon ja antaumuksen korvikkeita, ei ainakaan lahjoja. Niin joo, kyllähän minäkin tavallinen persaukinen haluaisin ajaa omaa Teslaa insane astuksilla, mutta voin kyllä ihan hyvin elää vaikken ajaisikaan ¸;d•`

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Joo, on monia tapoja miten köyhä voi tehdä rikkaan kateelliseksi. Elokuvista voi löytää hyviä ideoita, kuten että rikkaat saattavat kadehtia vapautta ja boheemia elämää.

Käyttäjän JormaValli kuva
Jorma Valli

Kirjoitukseni oli aika epäselvä, myönnän. Siinä on minulla vielä paljon parantamisen varaa, mutta laiska kun olen, kehitys on hidasta.
Tarkoitukseni ei ollut puhua itsestäni, vaan siitä, miten kateuskorttia nykyään käytetään laillistamaan eriarvoisuus. Eriarvoisuus on uusi luonnonlaki ja kaikki jotka sitä vastaan rimpuilevat ovat vain kateellisia.

En henkilökohtaisesti ole kateellinen kenellekään heidän maallisesta omaisuudestaan, joidenkin ihmisten henkinen pääoma ja ilmiselvä onnellisuus sen sijaan joskus mietityttää; miksen minäkin?
En myöskään tarvitse tietoa siitä, että joku olisi minulle kateellinen. Tunne tai tieto sellaisesta ei nosta minua yhtään ylemmäs. Kunhan töitä riittää, olen ihan tyytyväinen nykyiseen elämääni. Tavaraa minulla on yli omien tarpeiden ihan varmasti.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ajattelin ensin kommentoida siitä mitenkä myötätunto on kateuden vastakohta ja kun ne saadaan vaakakupissa tasattua syntyy kertomalaistesi yhteisöllisyyttä, mutta blogissa kerroitkin miten termiä "kateellinen" käytetään uutena natsikorttina ja se jos mikä on totta. Ihmettelen myös kovasti että kun itse vaatii työttömille ja muille vähäosisille oikeutta ihmisoikeuksien suomiin oikeuksiin kuten toimeentuloon ja terveyteen niin sitä vastaan väitetään että ne ovat toisten erioikeuksia, samppanja sosialistien päivä unta sekä kateellisten joutavaa höpinää. Silloin sitä vielä lisätään että jokaisen tulee rastaa selkä veressä elantonsa eteen ja se joka ei ole työtä tekeväbei ole myöskään syömä. Näillä arkumenteilla hajotetaan lausetta "vapaus, vertaisuus ja veljeys" asettamamalla itsensä muita tasa-arvoisemmaksi. Tälläinen meno muistuttaa Neuvostoliittoa mutta suuntaus on ääri porvarillinen ja tarkoitus muuttaa yhteiskunta luokkajakoon perustuvaan kilpailuun jossa eniten kärsivät huonoinosaiset kuin kodittomat Banladeshin kaduilla. Bangladesh ja Etiopia ovat puheiden perusteella suomen kovimmat kilpailijat työvoiman hinnassa koska maissa tehdään töitä euron päiväpalkalla ja lapsille palkka maksetaan jos maksetaan ruuassa.

Jari Rajalelle (#2) vielä niin ymmärtääkseni mainetta ja mammonaa keränneillä on kateutta siitä miten köymmät ovat tyytyväisiä vähään, onnellisia perheensä kesken ja miten heidän elämänsä on vähemmän kiireistä. Lehtiäbseuranneena kerran muuten sattui osumaan silmiin artikkeli jossa Yhdysvaltalainen Kanadalais teinitähti Justin Bieber oli kommentoinut kaipaavansa sillointällöin ihan tavallista elämää ja ulospääsyä strassaavasta media sirkuksesta (myöhemmin lehdet kertoivat tähden löytäneen takaoven huumeista).

Toimituksen poiminnat